Posted by on mei 9, 2016

Op veel rouwauto’s kunt u op de zijkanten een mooie S-vormige sierstrip zien. Deze versiering op de auto maakt deze nog meer herkenbaar als rouwauto, maar waar komt deze eigenlijk vandaan?beugel, landaulet, rouwauto, rijtuig, herkomst, historie, geschiedenis, cadillac,

De geschiedenis neemt ons mee naar 1702 toen de Duitse kroonprins Jozef (later keizer Jozef I) na een overwinning op de Fransen met een grote stoet rijtuigen de stad Landau (Beieren) binnenrijdt. Deze rijtuigen waren open en de passagiers zaten tegenover elkaar in de cabine, apart van de koetsier. Het publiek kon zo de triomferende inzittenden goed aanschouwen. Voor bij slecht weer of meer privacy kon de passagierscabine volledig worden afgesloten door een flexibele kap voor de voorste en een voor de achterste bank. De beugels en scharnieren voor deze kappen vormen samen een sierlijke S.

Laudauer / Laudaulet-beugel op rouwauto’s

Dit geveerde type rijtuig met twee banken tegenover elkaar en met neerklapbare dakdelen voor de passagiers wordt sindsdien “landauer” of “landaulet(te)” genoemd. De landauer werd een populair type rijtuig voor bijvoorbeeld staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Sinds 1951 is Cadillac deze sierlijke S toe gaan passen op de zijkanten van veel rouwauto’s. Het dak van de rouwauto kan niet worden neergeklapt, maar deze landauletbeugels versieren zo het gedeelte waarin de kist met overledene wordt vervoerd. Zo is de term “landaulet” sindsdien dus ook ingeburgerd als typeaanduiding voor deze rouwauto’s.