Print Friendly, PDF & Email

Uitvaart van een brandweerman. Met paarden en koetsen, bij het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt te Den Haag. Jaren 1945-’50.

Zoals u in het bericht over de samenwerking met Innemee heeft kunnen lezen gaat onze bedrijfsgeschiedenis terug naar 1896. We kennen dan ook verschillende uitvaartondernemers die al jarenlang gebruik maken van onze dienstverlening. Deze keer zullen we de lange samenwerking met de firma CUVO in de spotlight plaatsen.

Coöperatie de Volharding / CUVO

In 1879 werd de ” Coöperatieve Broodbakkerij en Verbruiksvereniging De Volharding” voor broodvoorziening aan arbeiders opgericht. Door gezamenlijk voor alle leden diensten en producten in te kopen konden ze deze goedkoper aanbieden aan hun leden in de regio van Den Haag. In 1935 kwam de Coöperatieve Uitvaartvereniging De Volharding (het hedendaagse CUVO) daaruit voort. De vereniging stond ook aan de basis van het huidige Azivo (Algemeen Ziekenfonds De Volharding). Door de coöperatieve werkwijze konden er voor schappelijke prijzen uitvaarten van hoge kwaliteit worden aangeboden aan de leden van CUVO.

Samenwerking in uitvaartvervoer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de bezetter de benzine gerantsoeneerd, waardoor de CUVO haar wagenpark niet meer volledig kon inzetten. Zo kwam de vereniging bij de Gebroeders Van der Lans terecht voor het vervoer met paarden. Deze intensieve samenwerking werd in het begin door andere stalhouderijen met argusogen bekeken. Veel (socialistische) arbeiders lieten hun uitvaart namelijk begeleiden via de Coöperatieve Vereniging.

Na de oorlogsjaren bleef CUVO Uitvaartverzorging gebruikmaken van het staatsievervoer van Van der Lans, de paarden en koetsen maakten nu wel snel en definitief plaats voor het gemotoriseerde vervoer bij uitvaarten.
Beide ondernemingen zijn sindsdien flink gegroeid maar houden hun oorsprong goed in de gaten. Het afstemmen op de veranderlijke behoeften van de consument, maatschappelijke betrokkenheid en betaalbare kwaliteit in de uitvaartzorg zijn voor CUVO en voor Van der Lans & Busscher altijd hoge prioriteit gebleven.

Kwaliteit en Duurzaamheid in Heden en Toekomst

Zo heeft CUVO in april dit jaar haar eigen crematorium Haagse Duinen geopend. Gastvrijheid en duurzaamheid staan centraal in dit bijzondere gebouw. Van der Lans & Busscher BV heeft recentelijk een Training Uitvoering Staatsievervoer gegeven aan de medewerkers van CUVO. Hierbij werden de protocollen en etiquette die horen bij het staatsievervoer door middel van een training in de praktijk gebracht.

Mede door het uitwisselen van (vak)kennis en ervaringen blijven CUVO Uitvaartverzorging en Van der Lans & Busscher BV toonaangevend in kwaliteit en serviceverlening in de uitvaartbranche!