Print Friendly, PDF & Email

Iwan van Dongen met een witte Cadillac rouwauto van Van der Lans & Busscher BV. (Foto: Bureau APS/Wouter van der Linde)

In deze editie van “…in samenwerking met…” zetten we Van Dongen UitvaartZorg & UitvaartCentrum uit Zoetermeer centraal. Iwan van Dongen (1971) is opgegroeid in het dorp Zeeland (Noord-Brabant). Zijn grootvader was koster van de lokale rooms-katholieke kerk en raakte zo meer en meer betrokken bij de uitvaarten van parochianen. De ouders van Iwan zetten dit door en begonnen hun eigen uitvaartonderneming.

Familiebedrijf in Brabant

Deze onderneming groeide tot een bedrijf met eigen rouwauto, rouwkamer en dragersploeg. De doelgroep bestond voornamelijk uit leden van de kerkgemeenschap. De uitvaarten hadden dus vaak een rooms-katholieke grondslag. Iwan begon vanaf zijn 16e zijn ouders in de onderneming te helpen. Hij volgde de detailhandelsschool en had al snel de keuze gemaakt dat hij later ook een eigen onderneming wilde starten.

Leerschool in de Randstad

Tijdens zijn dienstplicht werden zijn plannen concreter. Iwan wilde een uitvaartonderneming voor zichzelf beginnen en zag kansen en uitdagingen in de Randstad. In 1991 ging hij aan het werk en in de leer als uitvaartverzorger bij de firma H. Ogier BV aan het Sweelinckplein in Den Haag. H. Ogier BV was een onafhankelijke uitvaartonderneming met eigen opbaarmogelijkheid, kantoor en ook woonruimte voor Iwan boven het kantoor. Hier raakte Iwan meer bekend met uitvaarten voor een grotere diversiteit aan mensen, andere culturele achtergronden en levensbeschouwingen. Vooral de bedrijfsleider, dhr. Van der Wel, was zijn mentor in die tijd.

De firma wisselde in korte tijd meerdere keren van eigenaar en verhuisde naar Zoetermeer. Vanaf 2001 viel het bedrijf onder de paraplu van Monuta. Iwan kreeg vanuit zijn achtergrond, brede ervaring en kennis de kans om zich te ontwikkelen van uitvaartverzorger tot (junior) bedrijfsleider. Tussen 2001 en 2005 groeide hij binnen Monuta ’t Statenhuys door tot ad interim bedrijfsleider, office manager en teamleider.

Van Dongen UitvaartZorg in Zoetermeer

Door de grootschaligheid van een landelijk opererende organisatie miste Iwan echter steeds meer het persoonlijke karakter bij uitvaarten. Hij maakte dan ook in 2005 de dappere stap om voor zichzelf te beginnen: Van Dongen UitvaartZorg werd een feit. Het begin van een nieuwe onderneming is altijd een onzekere periode, maar door vastberadenheid, bereidheid om van alles op te pakken en een duidelijk plan groeide zijn bedrijf gestaag.

In 2012 opende hij zijn eigen uitvaartcentrum aan Bredewater 20a in Zoetermeer. Een voormalig bedrijfspand van een installatiebedrijf is niet de meest voor-de-hand liggende keuze voor een uitvaartcentrum, maar na een ingrijpende verbouwing en opknapbeurt bleek dit een juiste zet. Het pand is praktisch, ruim en warm ingericht en ligt centraal in een rustige omgeving met voldoende parkeermogelijkheid. Er is een aula voor plechtigheden en verschillende opbaarkamers. Tevens heeft het uitvaartcentrum de mogelijkheid om traditionele Hindoestaanse vuurdiensten te faciliteren vanuit een speciale ruimte met afzuiginstallatie en brandveilig podium.

Minder afhankelijk en persoonlijke aandacht

Van Dongen UitvaartZorg richt zich voornamelijk op het ondersteunen van nabestaanden om een persoonlijke uitvaart te realiseren. Aandacht, transparantie, betrokkenheid en zelfstandigheid staan hierbij hoog in het vaandel. In het eigen uitvaartcentrum bestaat de mogelijkheid om op te baren en plechtigheden te houden. Zo kunnen de kosten voor nabestaanden beperkt blijven en wordt de dienstverlening juist individueler. Er kunnen groepen nabestaanden en belangstellenden van verschillende omvang gastvrij worden ontvangen. Er wordt niet op een kwartiertje gekeken. Ook verzorgen zij zelf het rouwdrukwerk en er zijn nu gevorderde plannen om in samenwerking met FineVita een nieuw crematorium in de regio te bouwen, om zo minder afhankelijk te zijn van de grote, landelijke organisaties.

Van Dongen wil juist lokaal en regionaal betrokken blijven, dat blijkt ook uit zijn vrijwilligerswerk bij de H. Nicolaas-parochie in Zoetermeer. Iwan was vanuit deze activiteiten en zijn ervaring als uitvaartverzorger een voor de hand liggende keuze het kerkhof bij de kerk te gaan beheren. Dit kerkhof was jarenlang niet meer in gebruik. Na een ingrijpende renovatie en herinrichting werd het kerkhof in juli 2018 weer geopend.

Trots

Iwan van Dongen is trots op zijn zelfstandige onderneming en de gestage groei die het bedrijf nog steeds doormaakt. Zijn oudste dochter Nienke is recent begonnen aan een studie commerciële economie en helpt in haar vrije tijd af en toe mee in het bedrijf. Zo vormt zij ondertussen de 4e generatie Van Dongen die werkzaam is in de uitvaartbranche. Net zoals de ouders van Iwan hem vrij lieten om zichzelf te ontwikkelen, laat ook Iwan Nienke (en zijn andere kinderen Vera en Bram) vrij om haar eigen keuzes te maken.

Van Dongen UitvaartZorg en het UitvaartCentrum hebben een stevige groei doorgemaakt sinds de oprichting. Door persoonlijke aandacht, betrokkenheid, kwaliteitsbewaking en focus op veranderende wensen in dienstverlening is Van Dongen een bekende naam geworden in de regio. Van der Lans & Busscher BV is trots op de lange samenwerking!